Strona Główna

Ważne dla zdrowia składniki pożywienia.

  • Drukuj

 

  

   To temat seminarium przygotowanego przez kol. Walentynę Białowieżec.

   Nasza koleżanka od lat interesuje się, gromadzi informacje i sprawdza praktycznie działanie wielu składników spożywczych głównie pod kątem ich działań prozdrowotnych, stymulujących odporność organizmu na negatywne czynniki środowiskowe, oczyszczających z toksyn, zapobiegających chorobom, głównie nowotworowym.

 

   Prelegentka skoncentrowała się na roli warzyw i owoców w pożywieniu a w większości tych, które można uprawiać w naszym środowisku i klimacie, powszechnie znanych. Czy jednak wystarczająco spożywanych?

   Oto jabłka – znamy je niemal od zawsze, wiemy, że są pożyteczne, jemy w miarę często, ale czy wiemy o pożytku z pestek i skórek (a warto robić z nich ocet jabłkowy).

   Powszechnie jemy kapustę, świetnie, ale czy równie często inne kapustne – brokuły i brukselkę?

   Czy wystarczająco doceniamy bardzo przydatną w pożywieniu aronię (soki!)?

   Warto też zainteresować się niezmiernie pożytecznym owocem granatu, mango i mało znaną noni, nie omijajmy też winogron (głównie ciemnych) i owocu dzikiej róży.

   Wśród warzyw wzrok nasz przyciągają te kolorowe – czerwone i pomarańczowe pomidory, papryka, marchew, ale też nieoceniona pietruszka, cebula i czosnek.

   Warto pamiętać, że poza spożywaniem warzyw surowych, warto sporządzić z nich soki i gotować na parze.

   Nie zapominajmy także o przyprawach – zarówno egzotycznej kurkumie jak też ziołowych przyprawach z naszego klimatu używanych z połączeniu z pieprzem i olejem.

   Mamy świadomość, że to obszerna porcja wiedzy – pogłębiona szczegółowym wyliczaniem prozdrowotnych działań kolejnych roślin i owoców a to tylko wstęp do własnych zainteresowań w omawianym problemie.

   Jeśli zapamiętamy, że zdaniem badaczy, 30 % przyczyn chorób jest zależna od sposobu żywienia, to może zechcemy nie tylko gromadzić wiedzę na ten temat, ale też wprowadzić do własnego jadłospisu – na stałe.

   Wali Białowieżec bardzo dziękujemy za podzielenie się z nami tą bogatą wiedzą.

Autor: mgr Antonina SKORUK

Foto-galeria: Zbigniew ANGIELCZYK