Uroczysty Obiad z Diabetykami

  • Drukuj

 

       W dniu 19 września po raz kolejny w tym roku uczestniczyliśmy w wycieczce do Ziołowego Zakątka w Korycinach. Wyjazd był zorganizowany dla 40 – osobowej grupy na zaproszenie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Oddziału Wojewódzkiego w Białymstoku, a to dzięki wieloletniej współpracy szefowej Pani Danuty Roszkowskiej i naszej koleżanki Lili Trochimiuk.

       Po dotarciu na urocze miejsce naszego Podlasia już na samym początku nie mogliśmy się oprzeć pokusie zakupów w sklepie „Dary natury”, gdzie jest ogromna różnorodność przypraw, herbat, miodów, serów, olei i różnorodnych wyrobów rękodzieła ludowego jak również roślin, ziół, krzewinek i krzewów….

       Już na początku spotkania zostaliśmy zaproszeni do Stodoły na „przekąskę”, gdzie czekały na nas przygotowane stoły m.in. dzbanki z wodą z ziołami z cytryną oraz podano nam dietetyczną sałatkę (pomidor, ogórek, papryka, czerwona cebula, natka pietruszki, makaron, ser żółty…)

       Następnie przy bramie głównej Podlaskiego Ogrodu Ziołowego mieliśmy spotkanie z Panią Przewodniczą Edukacji Przyrodniczej, która po krótce opowiedziała nam o historii Ziołowego Zakątka a następnie przeprowadziła nas po ogrodzie doprowadzając do Ośrodka Edukacji Przyrodniczej – ogromnej Sali, w której wspólnie z innymi uczestnikami, a było nas łącznie około trzystu osób uczestniczyliśmy w warsztatach robienia herbatki z przygotowanych ziół takich jak: nagietek kwiat, wiązówka ziele, wierzba kora, pokrzywa liść, rdest ptasi ziele, tymianek, jeżówka ziele, róża owoc. Pani Danuta Roszkowska wtajemniczała nas przy tym jakie działanie mają poszczególne zioła i na co są skuteczne. Całość spotkania dopełniała kapela, która zapraszała nas do wspólnego śpiewania, tańczenia i biesiadowania.

       Gościem specjalnym całej uroczystości był wicemarszałek województwa podlaskiego Pan Sebastian Łukaszewicz, który wspólnie z szefami z poszczególnych grup uczestniczących w spotkaniu z Brańska, Bielska Podlaskiego, Białegostoku, Sejn, Wasilkowa, Zabłudowia… mieli za zadanie przygotowania dietetycznych sałatek. Nasz prezes kolega Anatol Ochryciuk pięknie przyodziany w fartuszek kucharski godnie i z honorami nas reprezentował. Liczymy na to, że w przyszłości będziemy mieli możliwość wykorzystania zdobytych umiejętności przez Prezesa i powtórzenia tych doświadczeń na własnym podwórku.. Każdy z nas został obdarowany przez Pana wicemarszałka przyprawą w postaci pieprzu ziołowego. Całość biesiadowania zakończyliśmy podziękowaniem dla szefowej diabetyków Pani Krystynie Roszkowskiej za zaproszenie na tak wielką imprezę. Zjedliśmy smaczny obiadek na który składała się zupa pokrzywowa, na drugie danie była kasza, gulasz mięsno – warzywny i surówka. Posileni wróciliśmy szczęśliwie do domu.

Autor: Barbara WASILUK

Foto-galeria: Barbara WASILUK