Integracja w WTZ XII-IV

 

 

       BOŻE NARODZENIE

       Na świątecznych warsztatach kulinarnych podzieliśmy się swoimi przepisami. ,,Kijkowe koleżanki” pokazały i wspólnie przygotowały paszteciki z kapuściano – pieczarkowym farszem.

       Młodzież WTZ podzieliła się z nami przepisem na świąteczne pierniki.

       Po upieczeniu pasztecików i pierników, przy herbatce i kawie próbowaliśmy swoich wypieków.

       Podziwiałyśmy piękne prace świąteczne wykonane przez uczestników WTZ oraz zakupiłyśmy do swoich domów. Po takich świątecznych przygotowaniach musieliśmy spotkać się na wspólnym kolędowaniu.

 

       NA ZWIASTOWANIE PRZYBYWAJ BOCIANIE

       Busioł, busioł, tut busłowa łapka, tut twoja chatka – ludowe porzekadło.

       Zwiastowanie Bogurodzicy 25 marca, 7 kwietnia (w/g kalendarza juliańskiego) w domach unosił się zapach drożdżowego ciasta. Wierzono, że w dniu Zwiastowania bociany wracają do swoich gniazd, a że od dawien dawna uznawane są strażnikami gospodarstwa, każdemu z gospodarzy zależało by bociek osiedlił się na dachu jego domu. Pewną formą zachęty miały być pieczone ,,busłowe łapy”. Powszechnie też wierzono, że gdy pierwszy ujrzany wiosną bocian jest w locie przyniesie to patrzącemu szczęście. Podobnie szczęśliwa miała być zagroda na terenie której, bocian uwił swoje gniazdo. Przylot bocianów zazwyczaj zbiegał się w czasie ze świętem Zwiastowania, dlatego gospodynie tradycyjnie piekły ,,busłowe łapy” – postne ciasto drożdżowe w kształcie bocianich łap.

       Po przygotowaniu zaczynu ciasto drożdżowego każdy z uczestników przygotował własnoręcznie swoją ,,łapkę”.

       Podzieliśmy się wspomnieniami z naszych rodzinnych domów, jakie wypieki były przygotowywane przez nasze mamy i babcie.

       Dziękujemy za zaproszenie na wspólne warsztaty kulinarne oraz za integrację. 

Autor: Anna TELENTEJUK

Foto-galeria: Irena SIDORUK